Žemlička
Potrebuješ:
- 1 kg múky
- sušené droždie (na 1 kg múky dve vrecúška)
- 15 g soli
Postup:
- V miske zmiešaj múku s droždím a soľou a do stredu vyhĺb jamku
- Do jamky pomaly pridávaj asi 0,5 l vlažnej vody a zamiešaj, aby sa zmes spojila.
- Cesto dobre vymies, vyformuj z neho guľu a prikry ho čistou utierkou.
- Cesto nechaj odpočívať a nakysnúť asi tri hodiny na teplom mieste (napríklad pri radiátore alebo v mierne vyhriatej rúre)
- Cesto rozdeľ na kúsky a z každého vyformuj guľu.
- Žemličky poukladaj na pomúčený plech a zo začiatku peč pri teplote 220oC asi 15 minút. potom teplotu stíš na 180oC a dopekaj ešte 30 minút.
- Upečené žemličky nechaj vychlanúť.
Rada od kuchárov:
Ak chceš spestriť chuť žemličiek, naplň ich rôznymi prísadami:
- olivami
- cibuľou
- olivovým olejom
zmiešaným s provensalským korením
- slaninou atď.
ha
(ktoreswald, 26. 6. 2013 13:52)